
Op vrijdag 15 mei is het weer Food RevolutionDay. Dit initiatief van Jamie Oliver wordt inmiddels door duizenden mensen wereldwijd ondersteund. In maar liefst 70 landen zetten mensen zich op Food Revolution Day in om het belang van gezond eten, samen koken en kennis over goede voeding te onderstrepen.
Weten waar voeding vandaan komt en je bewust zijn van wat je nu eigenlijk in je mond stopt, dus. En koken omdat het leuk is, niet (alleen) omdat het moet. Dat klinkt misschien heel logisch, maar alleen het bestaan van Food Revolution Day geeft wel aan dat het voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Zelfs niet voor volwassenen!
Weet jij wat er in de lunch zit, die je dagelijks in de kantine op je werk koopt? Ooit wel eens gekeken hoeveel E-nummers je favoriete salade uit de supermarkt eigenlijk bevat? En die instant noodles die je af en toe maakt omdat ze zo snel klaar zijn, doen die überhaupt iets goeds voor je lichaam?
Het is onmogelijk om altijd precies te weten wat je eet en iedere dag voor de volle honderd procent bewust te eten – misschien moet je dat ook helemaal niet willen. Maar persoonlijk vind ik het wel prettig om een beetje in control te zijn. Ik neem dan ook bijna altijd een eigen trommeltje mee naar kantoor, want dan weet ik tenminste zeker dat mijn lunch vers en voedzaam is.
Niks mis met een bruine boterham met kaas of pindakaas natuurlijk, maar je zelfgemaakte lunch wordt een stuk leuker en lekkerder als je er iets meer moeite in stopt. Denk maar eens aan volkorenwraps met zalm, rucola en roomkaas. Of aan een salade met speltcouscous of quinoa (deze bijvoorbeeld). Ook handig: de leftovers van het avondeten van gisteravond. Dáág foodwaste, hallo jaloerse blikken van collega’s.
Ook aan de slag? Met deze recepten voor een hartige pastasalade en knapperige crackers wordt lunchen een feestje. Al draagt mijn nieuwe stapelbare bohemian lunchbox daar ook flink aan bij natuurlijk! Ken je de Boho-Tffin al? Ik had het geluk er eentje te winnen bij My TravelBoektje (als je My TravelBoektje nog niet kent, neem dan even een kijkje want het is echt een superleuke website!) en behalve dat het gewoon de allerleukste lunchbox ooit is, is íe ook nog eens superhandig. Door de verschillende ‘etages’ kun je alles apart meenemen én blijft het lekker vers. Zelf een Boho-Tiffin aanschaffen doe je hier!
Ik eet de speltcrackers het liefst met hummus, geraspte wortel en een beetje harissa, maar ze zijn ook erg lekker met een beetje roomboter en zelfgemaakte aardbeienjam. Het is heel belangrijk dat je het deeg echt zo dun mogelijk uitrolt, anders worden ze keihard, en daar wordt je gebit dan weer niet blij van. Alvast een happy Food Revolution Day!
Speltcrackers
ongeveer 20 stuks

Ingrediënten
250 g volkoren speltmeel + iets extra
125 ml koud water
2 tl zout
1 tl bakpeder
sesamzaad
maanzaad
Extra: deegroller, bakpapier
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 250 ⁰C. Los het zout op in het water. Voeg terwijl je roert het speltmeel toe en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Het is een vrij stug deeg; voeg als het te droog aanvoelt een klein beetje extra water toe.
2. Bestrooi een glad werkvlak met een beetje meel en rol het deeg zo dun mogelijk uit (ongeveer 1 millimeter). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd crackers uit het deeg (ik maakte ze 7×9 cm) en leg ze op de bakplaat. (Als je een kleine oven hebt, moet je de crackers waarschijnlijk in 2 of 3 porties bakken).
3. Bestrijk met een klein beetje water en strooi er sesamzaadjes en maanzaadjes over. Rol er licht met de deegroller overheen, zodat de zaadjes straks beter blijven prikken. Bak de crackers in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig. Controleer na 10 minuten steeds even, om te voorkomen dat ze aanbakken. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.
PASTASALADE MET KIKKERERWTEN & SPEKJES
lunch- of picknickgerecht, 4-6 personen

Ingrediënten
200 g volkoren schelpjespasta
100 g spekreepjes
1 teen knoflook, geperst
1 klein blikje kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
1 kleine komkommer
150 g semi-zongedroogde tomaatjes
1 el kappertjes
12 blaadjes basilicum, opgerold en in fijne reepjes gesneden
150 g feta
Dressing: 1 el mosterd, 3 el witte balsamico-azijn, 1 el olijfolie, ½ el honing, versgemalen peper naar smaak.
Bereiding
1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel na met koud water. Laat goed uitlekken.
2. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
3. Verhit een koekenpan en bak de spekreepjes op middelhoog vuur uit tot ze knapperig zijn. Schep regelmatig om. Giet als ze klaar zijn het overtollige vet af, voeg de kikkererwten en de knoflook bij de spekjes en bak nog twee minuutjes mee. Schep op een bord en laat iets afkoelen.
4. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadjes met een theelepel. Snijd vervolgens schuin in dunne plakjes. Hak de tomaatjes grof.
5. Meng het spekmengsel, de kappertjes, tomaten, komkommer en dressing door de pasta. Schep tenslotte de basilicum erdoor en kruimel de feta erover.
Comments