
Bier bij het eten, onbekend terrein? Voor mij eigenlijk wel. Bij ons komt er toch meestal wijn op tafel bij een uitgebreid diner. Hetzelfde geldt als we uit eten gaan. Bij Mexicaans kiezen we nog wel eens voor een Corona’tje en bij pizza voor een good old Heineken, maar over het algemeen gaan we voor wijn bij de maaltijd. Omdat we dat gewend zijn, maar misschien ook omdat bier in de meeste restaurants nauwelijks aandacht op het menu krijgt. Een wijnkaart is bijna standaard, een bierkaart juist verre van. Tenminste, nu nog wel…
Want culi-minded Nederland wil meer keus voor bij de dis dan alleen het standaard biertje van de tap en sinds deze maand heeft zelfs sterrenrestaurant De Librije een bierkaart. En als De Librije bier bij het eten serieus neemt, dan is bier bij het eten een ding. Gelukkig blijft Leeuwarden niet achter. Op donderdag 24 juni organiseerden Speciaalbier café De Markies en restaurant Eindeloos hun eerste Bier & Spijs diner, waar ik mocht aanschuiven met de liefste. YAY!
Wie een beetje bekend is in Leeuwarden weet dat je bij Eindeloos kunt rekenen op het lekkerste eten en bij De Markies op de lekkerste biertjes. Dat ons met Willem Schaafsma in de keuken en Menno Feenstra als speciaalbierkenner en gastheer een hele fijne avond stond te wachten, wisten we dus al. En toch liepen we na afloop met een (aangenaam!) verrast gevoel naar huis, want dat bier & eten zó moeiteloos goed samengaan, hadden we niet verwacht.
De Markies en Eindeloos zijn twee compleet verschillende gelegenheden, maar dat maakt een samenwerking als Bier & Spijs juist zo leuk. En natuurlijk is er een hele belangrijke factor die Menno – en zijn partner Michelle Beerstra – en Willem Schaafsma bindt: een niet te missen passie voor wat ze doen en liefde voor wat er in het glas en op tafel komt. Echt bijzonder bier en echt bijzonder eten. Met een verhaal. En twee mensen die dat verhaal ook goed kunnen vertellen, zodat je nog meer bewondering krijgt voor wat je allemaal proeft. In een relaxte, easy going omgeving. Mogen we vanavond weer?
Amuse: Aspergetartaar met peterseliesaus & haringtartaar
Voorgerecht: Gemarineerde harder op Oosterse wijze, met laos, soja, limoenblad, grapefruit, tuinboontjes, rode peper & koriander
Bier: Gulpener Château Neubourg (Limburg, Nederland)
Asperges zijn wat mij betreft altijd een goede binnenkomer – nog nét in het seizoen, waarschijnlijk de laatste keer dat we er van konden genieten dit jaar – en van Oosters getinte gerechten word ik ook instant blij. Als je daarbij een Gulpener Château Neubourg drinkt, wordt het alleen maar lekkerder. Ik dacht bij bijzonder bier niet meteen aan bier van Gulpener, maar Menno vertelde ons dat deze variant één van de beste pilseners ter wereld is. In Nederland scoorde de Château Neubourg zelfs meerdere keren goud bij de Dutch Beer Challenge, en werd daarmee uitgeroepen tot beste pils van Nederland. Een vrij zacht biertje met een droge afdronk, laten we ons vertellen. Ons oordeel: aangenaam fris en licht, fijn om mee te beginnen!
Tussengerecht: Schol in bouillon van gerookte makreel met zeekraal, lamsoor & shiitake
Bier: Wild Jo, Stadsbrouwerij de Koninck (Antwerpen, België)
Gerookte makreel heeft een behoorlijk uitgesproken smaak, dus ik was erg benieuwd naar de bouillon. Die bleek onverwachts subtiel. Wel dat typisch rokerige, maar geen overheersend vissige smaak. Erbij een Wild Jo van Stadsbrouwerij De Koninck. Dit blonde bier dankt zijn naam aan de wilde Brett-gist, die pas wordt toegevoegd na het bottelen, aldus Menno. Hierdoor verandert de smaak in de fles nog. Die van ons was vrij jong en had nog een zuurtje. Lekker! ,,Maar na twee jaar heeft het bier een hele smaakverandering doorgemaakt, het blijft zich ontwikkelen.” Of, volgens de brouwer: de smaak wordt wilder met de tijd. Het tweede deel van de naam is een eerbetoon aan Joseph van den Bogaert, die na de Eerste Wereldoorlog de herstart van de brouwerij mogelijk maakte.
Hoofdgerecht: Varkenskoon met ratatouille, paprikacrème & jus van oregano
Bier: Paix Dieu, familiebrouwerij Brasserie Caulier (België)
Zó mals dat het bijna onder je ogen uiteen valt en precies vet genoeg; zo lekker als deze varkenskoontjes heb ik varkensvlees nog nooit gegeten. Een beetje een Mediterraans hoofdgerecht, kruidig en met veel kleur. Dat kruidige geldt ook voor de Paix Dieu, het enige abdijbier dat bij volle maan gebrouwen wordt. Mooi toch, zo’n traditie? Aan het symbool op de fles is te zien bij welke maan het bier gebrouwen werd, zodat je de smaak van het bier maand per maand met elkaar kunt vergelijken. De Paix Dieu is een volle, kruidige tripel. Een beetje zoetig, zelfs. Menno: ,,Een gevaarlijk biertje, want door het fruitige, bloemige karakter merk je niet dat er 10% alcohol in zit.” De Markies is ambassadeur van de Paix Dieu, en mag het bier daarom in speciale, extra grote geblazen glazen schenken. Wij dronken hem uit ‘gewoon’ uit een bierglas en zijn fan!
Nagerecht: Frambozentaartje met frambozensorbet & gekonfijte sinaasappelschil
Bier: Bloodline, Flying Dog Brewery (Maryland, USA)
Dessertwijn hoeft van mij meestal niet zo – het zoete, soms bijna stroperige vind ik niet prettig op een toch al volle maag – en ook de liefste wordt er niet blij van. Een bitter biertje blijkt een heel ander verhaal… De Bloodline wordt gemaakt met puree van bloedsinaasappel. Dat zie én proef je terug. Het kenmerkende bittere, dat zo’n fijne tegenhanger is voor de zoete en wat zurige framboos, is afkomstig van de hop, legt Menno uit. Ook kenmerkend aan Bloodline, en alle andere biertjes van de Flying Dog Brewery, is de verpakking. ,,De etiketten worden ontworpen door een kunstenaar, daaraan herken je de bieren van Flying Dog direct.”
Op de hoogte blijven van al het leuks dat De Markies en Eindeloos, al dan niet samen, organiseren? Blijf op de hoogte via facebook.com/SpeciaalbierCafeDeMarkies en facebook.com/Restaurant-Eindeloos!
Comments