
Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar de kans is groot dat er in en rondom je eigen tuin van alles groeit waarmee je de heerlijkste gerechten kunt maken. Onkruid! Meestal is onkruid hartstikke vervelend, maar inmiddels kijk ik er toch een beetje anders naar. Vlakbij Leeuwarden, in Snakkerburen, ligt een prachtige grote dorpstuin. Vorige week was ik daar bij het Wildpluk Kookcafé, georganiseerd door Lemke Statema. Lemke weet zo’n beetje alles van moestuinieren & raakte daardoor ook geïnteresseerd in wat er allemaal in het wild groeit. Wist je bijvoorbeeld dat eetbare wilde planten veel meer voedingsstoffen bevatten dan gangbare groenten? Dat komt omdat ze echt hun best moeten doen om te groeien, en omdat de grond waarin wilde planten groeien nog niet uitgeput is. En terwijl wij geduldig wachten tot we rabarber, Hollandse aardbeitjes of wat dan ook kunnen kopen, is er in het wild al heel vroeg in het seizoen enorm veel eetbaars te vinden.
Na een ontvangst met uitzonderlijk lekkere thee – uiteraard gemaakt van ingrediënten uit de tuin, meer daarover aan het eind van deze blogpost – nam Lemke ons mee op een kruidenwandeling rondom de tuin en gingen we op zoek naar verschillende soorten onkruid om mee te koken. Het doel van onze speurtocht: brandnetels, zevenblad en smeerwortel. Zevenblad is een behoorlijk hardnekkig onkruid. Het werd door de Romeinen meegenomen & wordt daarom ook wel Romeinse sla genoemd. Onze eigen tuin staat er vol mee, en het is erg moeilijk om er vanaf te komen. Heel veel moeite kostte het dan ook niet om er een mandje vol van te plukken. Benieuwd of het ook in jouw tuin staat? De plant is gemakkelijk te herkennen aan de zeven blaadjes aan elk takje. Zevenblad mag dan geen welkome gast in de tuin zijn, aan de smaak mankeert helemaal niets! En zoals Lemke zegt: if you can’t beat it, eat it!
Volgende op het boodschappenlijstje: brandnetel. Logischerwijs niet echt een favoriet onder de plukkers. Maar als je voorzichtig bent, de randjes van de bladeren ontwijkt en alleen de steel aanraakt, is er niets aan de hand. Brandnetel is een heel geneeskrachtige plant. Het bevat veel vitamine C en zuivert je bloed. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe belachelijk lekker brandnetel is in risotto…
Ook wat lastiger om te plukken was de smeerwortel. Niet vanwege prikgevaar, maar omdat deze plant vooral in vochtige bermen groeit, dichtbij de sloot. Of eigenlijk: bijna ín de sloot. Eind goed al goed, niemand in het water en toch voldoende smeerwortel om mee aan de slag te gaan in de keuken. Net als de brandnetel heeft ook smeerwortel bijzonder geneeskrachtige eigenschappen. Het kruid kan helpen bij verstuikingen en kneuzingen en kan problemen met de spijsvertering oplossen. Ga je zelf op zoek naar smeerwortel? Let dan goed op dat je geen vingerhoedskruid plukt. Dit lijkt qua blad erg op smeerwortel, maar is giftig. En avontuurlijk mag dan leuk zijn, overdrijven hoeft nou ook weer niet;)
Het is sowieso verstandig om niet zomaar in het wilde weg kruiden te plukken om mee te koken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zoekt op een plek waar geen honden worden uitgelaten en waar de planten niet vervuild zijn door de uitlaatgassen van auto’s. Ook handig: weten welke planten je niet moet plukken, omdat ze giftig zijn of beschermd (zoals daslook).
Met mandjes vol wilde kruiden gingen we aan de slag in de keuken. Op het menu: pesto van zevenblad, risotto met brandnetel en een salade met smeerwortel, radijs & komkommer. Tijdens het koken snoepten we van heerlijk zuurdesembrood met een kruidenboter van paardenbloemen, die Lemke eerder al gemaakt had. Lekker! De recepten deel ik binnenkort. Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan? Begin dan vast met het maken van verse thee. Bijvoorbeeld met vers geplukte bloemetjes en blaadjes van de meidoorn, lavendel, beukenblad en blauwe bessenblad. Heerlijk licht en fris! Ook bramenblad is perfect voor thee. En als je de blaadjes in een vergiet op je aanrecht laat drogen, heb je er zelfs na het seizoen nog plezier van!
Wil jij ook aan de slag met verse groenten, fruit en kruiden? Ga dan vooral zelf eens langs bij de dorpstuin. Ik zag er prachtige kruidenplantjes, mooie groenten en verse kippeneitjes bíjna voor nop. Bovendien is het echt een hele mooie plek. Neem vooral ook even een kijkje in de oude kas… bijzonder! Nóg een tip: zaadjes nodig voor je (moes)tuin & woon je in of dichtbij Leeuwarden? Bezoek dan eens de Ruiltuin, die Lemke organiseert samen met Agnes Ferwerda van Kitchen Garden Shop. Volg de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van evenementen: facebook.com/ruiltuin.leeuwarden. Je blijft dan ook op de hoogte van wanneer er weer een Wildpluk Kookcafé – steeds met andere wilde kruiden en andere gerechten – plaatsvindt.
Comments